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This Schedule shall be read and construed as one with 

Part I and Part II of Decision No. MCA/D/22-4662 

 

Adopted pursuant to Article 30A of the 

Electronic Communications (Regulation) Act (Cap. 399) 

establishing the radiocommunications apparatus 

general authorisation 
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Article 1 – Applicability 

(1) This apparatus general authorisation applies to apparatus for mobile communication 
services on board vessels in the territorial seas of Malta. 
 

(2) This apparatus general authorisation also applies to apparatus for mobile 
communication services on board Maltese ships when visiting the territorial seas of 
other European Member States. 

 
 

Article 2 – Interpretation 

In this Schedule unless the context otherwise requires: 
 

(1) “Maltese ship” means a ship which is registered under Part II of the Merchant Shipping 
Act (Cap. 234 of the Laws of Malta); 

 
(2) "mobile communication services on board vessels" or "MCV services" means 

electronic communications service as defined in article 2 of the Act provided by an 
undertaking to enable persons on board a vessel to communicate via public 
communication networks using a system subject to article 3 of this Schedule without 
establishing direct connections with land-based networks; 

 
(3) “non-AAS” means non-Active Antenna System; 

 
(4) "the 900 MHz band" means the 880-915 MHz band for uplink (terminal transmit, base 

station receive) and 925-960 MHz band for downlink (base station transmit, terminal 
receive); 

 
(5) "the 1800 MHz band" means the 1710-1785 MHz band for uplink (terminal 

transmit, base station receive) and 1805-1880 MHz band for downlink (base 
station transmit, terminal receive); 

 
(6) "the paired terrestrial 2 GHz band" means the 1920-1980 MHz for uplink (terminal 

transmit, base station receive) and 2110-2170 MHz band for downlink (base 
station transmit, terminal receive); 

 
(7) "the paired 2.6 GHz band" means the 2500-2570 MHz for uplink (terminal transmit, 

base station receive) and 2620-2690 MHz band for downlink (base station transmit, 
terminal receive); 

 
(8) "vessel base transceiver station" or "vessel-BS" means a mobile pico-cell located on 

a vessel and supporting mobile systems in compliance with the Annex to this 
Schedule. 
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Article 3 – Minimum technical parameters 

The minimum technical parameters of apparatus for MCV services shall be those specified 
in the Annex to this Schedule. 
 
 

Article 4 – Inspections 

Without prejudice to the other provisions contained in this Decision, if an authorised officer 
has reasonable grounds to suspect that there is non-conformity with this Decision, he may 
at any time inspect any apparatus for MCV services at the expense of the undertaking in 
possession or in control of the apparatus in question. 
 
 

Article 5 – Provision of MCV Services 

Prior to operating any apparatus intended to provide MCV services, an undertaking shall 
obtain all approvals, authorisations or licences, however so described, as may be necessary 
at law. 
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Annex to the Twenty-Sixth Schedule 

Minimum Technical Parameters for Apparatus for 

Mobile Communication Services on board Vessels 

 
 

Technical parameters for apparatus for MCV services in the territorial seas of the 
Member States of the European Union, in order to avoid harmful interference to land-

based mobile networks 

 

1. Frequency bands and systems allowed for MCV Services 

System Allowed frequency band 

GSM complying with the GSM standards as published 
by ETSI, in particular EN 301 502 and EN 301 511, or 
equivalent specifications. 

900 MHz band 

and 

1800 MHz band 

UMTS complying with the UMTS standards as 
published by ETSI, in particular EN 301 908-1, 
EN 301 908-2, EN 301 908-3 and EN 301 908-11, or 
equivalent specifications. 

Paired terrestrial 2 GHz band 

LTE complying with LTE standards, as published by 
ETSI, in particular EN 301 908-1, EN 301 908-13, 
EN 301 908-14, and EN 301 908-15, or equivalent 
specifications. 

1800 MHz band 

and 

Paired 2.6 GHz band 

5G NR non-AAS complying with the 5G NR 
standards, as published by ETSI, in particular 
EN 301 908-24 and EN 301 908-25, or equivalent 
specifications. 

1800 MHz band 

and 

Paired 2.6 GHz band 

 
 

2. Technical parameters 

(1) The conditions to be met by GSM systems operating in the 900 MHz and 1800 MHz 
bands providing MCV services in the territorial seas of the Member States, in order to 
avoid harmful interference to land-based mobile networks shall be the following: 

 
(a) The apparatus providing MCV services shall not be used closer to 2 nautical miles1 

from the baseline, as defined in the United Nations Convention on the Law of the 
Sea; 

 
1  One nautical mile = 1,852 metres.  
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(b) Only indoor vessel-BS antenna(s) shall be used between 2 and 12 nautical miles 
from the baseline; and 

(c) Limits to be set for mobile terminals when used on board a vessel and for vessel-
BS: 

 

Parameter Description 

Transmit power / 
power density 

For mobile terminals used on board vessels and 
controlled by the vessel-BS in the 900 MHz band, the 
maximum radiated output power shall be set to: 
5 dBm 

For mobile terminals used on board vessels and 
controlled by the vessel-BS in the 1800 MHz band, 
maximum radiated output power shall be set to: 
0 dBm 

For base stations on board vessels, the maximum 
power density measured in external areas of the 
vessel, with reference to a 0 dBi measurement 
antenna gain: -80 dBm/200 kHz 

Channel access 
and occupation 
rules 

Techniques to mitigate interference that provide at 
least equivalent performance to the following 
mitigation factors based on GSM standards shall be 
used: 

-  between 2 and 3 nautical miles from the baseline, 
the receiver sensitivity and the disconnection 
threshold (ACCMIN(1) and min RXLEV(2) level) of 
the mobile terminal used on board vessel shall be 
equal to or higher than -70 dBm/200 kHz and 
between 3 and 12 nautical miles from the 
baseline equal to or higher than 
-75 dBm/200 kHz; 

-  discontinuous transmission(3) shall be activated 
in the MCV system uplink direction; 

-  the timing advance(4) value of the vessel-BS shall 
be set to the minimum.  

(1) ACCMIN (RX_LEV_ACCESS_MIN); as described in GSM standard 
ETSI TS 144 018. 

(2) RXLEV (RXLEV-FULL-SERVING-CELL); as described in GSM standard 
ETSI TS 148 008. 

(3) Discontinuous transmission, or DTX; as described in GSM standard 
ETSI TS 148 008. 

(4) Timing advance; as described in GSM standard ETSI TS 144 018. 
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(2) The conditions to be met by UMTS systems operating in the paired terrestrial 2 GHz 
band providing MCV services in the territorial seas of the Member States, in order to 
avoid harmful interference to land-based mobile networks shall be the following: 

 
(a) The apparatus providing MCV services shall not be used closer to 2 nautical miles 

from the baseline, as defined in the United Nations Convention on the Law of the 
Sea; 

(b) Only indoor vessel-BS antenna(s) shall be used between 2 and 12 nautical miles 
from the baseline; 

(c) Only bandwidths up to 5 MHz (duplex) shall be used; and 

(d) Limits to be set for mobile terminals when used on board a vessel and for vessel-
BS: 

 

Parameter Description 

Transmit power / 
power density 

For mobile terminals transmitting in the 1920-
1980 MHz band used on board vessels and controlled 
by the vessel-BS transmitting in the 2110-2170 MHz 
band, the maximum radiated output power shall be set 
to: 0 dBm/5 MHz 

Emission on deck 
The vessel-BS emission on deck shall be equal or 
below -102 dBm/5 MHz (Common Pilot Channel) 

Channel access 
and occupation 
rules 

Between 2 and 12 nautical miles from the baseline, 
the quality criteria (minimum required received signal 
level in the cell) shall be equal to or higher than: 
-87 dBm/5 MHz 

The Public Land Mobile Network selection timer shall 
be set to 10 minutes 

The timing advance parameter shall be set according 
to a cell range for the MCV distributed antenna system 
equal to 600 m 

The Radio Resource Control user inactivity release 
timer shall be set to 2 seconds 

Non-alignment with 
land networks 

MCV carrier centre frequency shall not be aligned with 
land network carriers 
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(3) The conditions to be met by LTE non-AAS systems operating in the 1800 MHz band and 
the paired 2.6 GHz band providing MCV services in the territorial seas of the Member 
States, in order to avoid harmful interference to land-based mobile networks shall be the 
following: 

 
(a) The apparatus providing MCV services shall not be used closer to 4 nautical miles 

from the baseline, as defined in the United Nations Convention on the Law of the 
Sea; 

(b) Only indoor vessel-BS antenna(s) shall be used between 4 and 12 nautical miles 
from the baseline; 

(c) Only a bandwidth up to 5 MHz (duplex) shall be used per frequency band (i.e. the 
1800 MHz and the paired 2.6 GHz band); and 

(d) Limits to be set for mobile terminals when used on board a vessel and for vessel-
BS: 

 

Parameter Description 

Transmit power / 
power density 

For mobile terminals used on board vessels and 
controlled by the vessel-BS in the 1800 MHz band and 
the paired 2.6 GHz band, the maximum radiated 
output power shall be set to: 0 dBm 

Emission on deck 
The vessel-BS emission on deck shall be equal or 
below -98 dBm/5 MHz (equivalent to  
-120 dBm/15 kHz) 

Channel access 
and occupation 
rules 

Between 4 and 12 nautical miles from the baseline, 
the quality criteria (minimum required received signal 
level in the cell) shall be equal to or higher than: 
-83 dBm/5 MHz (equivalent to -105 dBm/15 kHz) 

The Public Land Mobile Network selection timer shall 
be set to 10 minutes 

The timing advance parameter shall be set according 
to a cell range for the MCV distributed antenna system 
equal to 400 m 

The Radio Resource Control user inactivity release 
timer shall be set to 2 seconds 

Non-alignment with 
land networks 

MCV carrier centre frequency shall not be aligned with 
land network carriers 
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(4) The following are the conditions to be met by 5G non-AAS systems operating in the 
1800 MHz band and the paired 2.6 GHz band providing MCV services in the territorial 
seas of the Member States in order to avoid harmful interference to land-based mobile 
networks: 

 
(a) The apparatus providing MCV services shall not be used closer to 4 nautical miles 

from the baseline, as defined in the United Nations Convention on the Law of the 
Sea; 

(b) Only indoor vessel-BS antenna(s) shall be used between 4 and 12 nautical miles 
from the baseline; 

(c) Only a bandwidth up to 5 MHz (duplex) shall be used per frequency band (i.e. the 
1800 MHz and the paired 2.6 GHz band); and 

(d) Limits to be set for mobile terminals when used on board a vessel and for vessel-
BS: 

 

Parameter Description 

Transmit power / 
power density 

For mobile terminals used on board vessels and 
controlled by the vessel-BS in the 1800 MHz band and 
the paired 2.6 GHz band, the maximum radiated 
output power shall be set to: 0 dBm 

Emission on deck 
The vessel-BS emission on deck shall be equal or 
below -98 dBm/5 MHz (equivalent to 
-120 dBm/15 kHz)(1) 

Channel access 
and occupation 
rules 

Between 4 and 12 nautical miles from the baseline, 
the quality criteria (minimum required received signal 
level in the cell) shall be equal to or higher than: 
-83 dBm/5 MHz (equivalent to -105 dBm/15 kHz)(1) 

The Public Land Mobile Network selection timer shall 
be set to 10 minutes 

The timing advance parameter shall be set according 
to a cell range for the MCV distributed antenna system 
equal to 400 m(2) 

The Radio Resource Control user inactivity release 
timer shall be set to 2 seconds 
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Parameter Description 

Non-alignment with 
land networks 

MCV carrier centre frequency shall not be aligned with 
land network carriers 

(1) For SSB channel bandwidth other than 15 kHz, a conversion factor of 
10*log BW/15 kHz) shall be added. 

(2) The timing advance parameter has to be set according to the 
corresponding cell range. 

 


