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 Clarification to the enquiries made by the interested parties on the Call for Applications 
leading to the grant of the rights of use of radio frequencies in the 800MHz, 1800 MHz and 
2.5 GHz bands in Malta (MCA/O/18-3061)  
 

 

Reference is being made to the requests for clarifications as submitted to the Malta Communication 

Authority’s (‘MCA’) by the interested parties concerning the Call for Applications MCA/O/18-3061. 

 

The MCA, through this document is providing replies to the queries put forward by the interested parties 

to clarify and assist them in preparing their application for the assignment of rights of use for the 800 

MHz, 1800 MHz and 2.5 GHz spectrum bands. 

 

In this document the submitted questions in relation to the Call for Application are marked in black, 

followed by the MCA’s reply for each individual question in blue italics text.  

 

The MCA reserves the right to hold a clarification meeting with all the interested parties if it considers 

that any of the interested parties has raised various valid queries and/or requests for clarifications 

about the Call for Applications, which the MCA considers justified for holding such a meeting/s. The 

MCA would like to note that, following the submissions received for further clarification on the Call 

for Applications from the potential candidates, the MCA does not envisage scheduling any meetings 

at this stage. 
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Replies to the queries submitted by Operator 1 

 

Q #1 

Article 8 of the Sample Licence (page 70) in the Call for Applications governs the coverage obligations 

for the radio spectrum being awarded.  Article 8.2 in particular refers to the requirement in Annex II for 

licensees to achieve 99% coverage of the territory within 24 months from the commencement date of 

the licence.   

Certain spectrum being assigned can be used for enhancing capacity over existing mobile networks that 

already have nationwide coverage while using previously assigned spectrum.   Can the MCA confirm that 

in such and other cases the coverage obligations set in the Call for Applications are considered satisfied 

not necessarily through the use of the spectrum being assigned in this Call on a stand-alone basis, but 

also where the spectrum being assigned in this Call is used to complement other previously-assigned 

spectrum as long as the services are being provided nationwide? 

 

The MCA would like to note that the coverage obligations as attached in the sample licence for the right 

of use for spectrum are included as a measure to ensure that, without prejudice to the spectrum band/s 

being utilised, any technology provided through a terrestrial mobile system is made available to users in 

the Coverage Territory in accordance with the coverage requirements and timeframes set out in Annex II 

of the said Licence.   

 

Q #2 

Prospective bidders may experience some key personnel (BoD members and/ or top management) 

changes up to the application deadline of 19th February 2018, and possibly also up to the actual grant 

of rights of use of radio spectrum.   New key personnel may thus join their employer on dates which 

would not allow the prospective bidder to make timely arrangements to provide the information and/ 

or documentation requested in the call, especially but not solely in the cases of police conduct 

certificates and bank references.    

Will the MCA make allowance for this eventuality by accepting the application as valid subject to 

information or documentation on such key personnel being provided as soon as practically possible, 

provided that the prospective bidder informs it immediately upon a new member of the key personnel 

joining the bidder’s ranks?     

 

In accordance with what is stated in this reply, the MCA is prepared to make an allowance for the 

circumstances identified above in view of ensuring that the information in relation to the relevant 
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personnel reflects the situation as it was on the date of the submission of the application. In order for the 

MCA to be in a position to conclude the Qualification Phase in a timely manner, prospective bidders may 

be allowed to submit the pertinent information or documentation on such changes to key personnel 

within ten working days following the Application Deadline for the Call for Applications. In any case 

prospective bidders in their application are required, where pertinent, to state clearly that the required 

information in relation to a particular officer shall be provided within the above-mentioned timeframe 

of ten working days. The relevant information needs to be submitted to the MCA in accordance with the 

general submission procedure as established in the Call. The MCA would like to note that late submissions 

of compulsory information other than the aforementioned relevant key personnel details will not be 

permitted. The prospective bidder does not need to reflect changes in the company’s key personnel which 

ensue subsequent to the Application Deadline for the Call for Applications.    

 

Q #3 

Sections 5.11 (page 22) and 5.2 (page 16) of the Call for Applications require bidders to submit non-

confidential versions of the applications.   Considering that such applications are composed almost in 

their entirety of confidential information (choice of specific Lots and justifications, business plans, 

financing arrangements, questionnaire answers etc.) or personal data some of which is of a sensitive 

nature, can the MCA indicate which information and documentation it considers appropriate for 

inclusion in the non-confidential version of the application? 

 

It is up to the applicant concerned to determine which information being submitted is confidential or 

otherwise. In doing so – unless this is evident from the content thereof – the applicant is expected, if 

required by the MCA, to explain why the information is considered to be confidential. Applicants are 

expected to be judicious in excluding information from the non-confidential version of their application.   

 

Q #4 

Considering that the contents of the finalised 800 MHz Interference Mitigation Operational Manual will 

have role in bidders’ considerations when submitting their respective applications for spectrum, is it 

possible to have the final version distributed to the bidders in short order and in good time before the 

Call submission deadline? 

 

The MCA will do its utmost in order to circulate the proposed 800 MHz Interference Mitigation Manual 

as drafted by the MCA in good time before the Application Deadline for the Call for Applications. Failing 

to voluntarily endorse the 800 MHz Interference Mitigation Manual as proposed by the MCA, the 

800 MHz band licensees, as per MCA’s Decision “Assignment Process for Additional Spectrum for Wireless 
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Broadband” (MCA/D/17-2971) will have to establish the methodology and fund for Interference 

Mitigation post assignment as established by the Decision. 

 

Q #5 

Footnotes 5, 7, 9, 10, 11 and 12 in the Call, specifically referring to text in Appendix A in page 39, state 

that where the information or documentation requested in the call has been submitted previously, 

there is no need to resubmit it.  Is there a cut-off validity date for any such previous submission prior 

to which the bidders will be required to resubmit the information or documentation?   

 

The applicant, provided that the previously submitted information to the MCA is still valid, may refrain 

from re-submitting the relevant compulsory information when submitting the application to the Call 

for Applications. In doing so, the applicant however must make specific and clear reference to the 

earlier communications with the Authority during which the aforementioned information had been 

submitted. Nevertheless, the applicant is required to resubmit any time sensitive information, such as 

bank references and good police conduct certificates that were issued prior to the 19th August 2017. 

 

Replies to the queries submitted by Operator 2 

Q #1  

Reference is made to Section 3, point 3 and associated Figure 3 (page 8) of the Call for Application 

Document, which states that the unpaired spectrum (50MHz) is grouped into 2 lots made up of 5 

channels each (i.e. 25MHz per lot). The Call for Application Document then goes on to state that the 

second lot spanning between Channels 6 and Channel 10 has greater technical constraints. 

Could the MCA kindly indicate what these greater technical constraints relating to the second lot are? 

 

The MCA notes that the general operating parameters for the 2.5 GHz band are as described in the 

Commission Decision of 13 June 2008 on the harmonisation of the 2500 – 2690 MHz frequency band for 

terrestrial systems capable of providing electronic communication services in the Community 

(2008/477/EC). 
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Q #2 

Reference is made to Section 3 point 4 of the Call for Application Document regarding the application 

for specific frequencies in the respective bands. In this regard Operator 2 would like to make reference 

to the spectrum cap that was established for the 800MHz band as per MCA amended Decision 

MCA/D/17- 2971, which is set at a maximum of 2 lots per operator. The same amended Decision 

MCA/D/17-2971 provides that this cap can only be relaxed to 3 Lots if there is unassigned spectrum and 

no excess demand and at the MCA’s discretion. 

Therefore, when stating in the Call for Application Document that an applicant must state the maximum 

number of lots in the respective bands that it may apply for throughout the course of the award 

('Maximum Interest'), with regard to the 800MHz band, would an Operator be able to register a 

maximum interest in 3 lots or should they limit it to the established cap of 2 lots? 

 

The cap for the 800 MHz band is currently set at 2 Lots per applicant following the demand expressed for 

such spectrum during the Call for Expression of Interest. Applicants that are interested in acquiring 3 Lots 

where the spectrum caps are relaxed must state so in their response to the Call for Applications. Note 

that any fees related to the maximum interest shall make reference to the current spectrum caps of 2 

Lots. 

 

Q #3 

Operator 2 would like to ask the MCA whether it would consider committing to holding a set of brokered 

meetings with the Qualified Applicants in the event that demand exceeds the availability of spectrum in 

the relevant frequency band rather than reserving the right to do so. 

This would provide the operators with some peace of mind that rather than finding themselves in the 

midst of an Auction there will be the possibility of reaching an agreement that is acceptable to all 

qualified applicants. 

 

The aim of the brokered meetings is to reach an assignment solution that is acceptable to all the parties 

involved. The MCA reserves the right to hold such brokered meetings if it considers that the qualified 

applicants are amenable to reach an agreement prior to proceeding with an auction process. 
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Q #4 

Operator 2, for the avoidance of any doubt would like to clarify with the MCA its understanding of this 

spectrum license requirement with regard to the 2.5 GHz spectrum band. 

Operator 2 notes that the 2.5 GHz band is typically used by operators in selected areas around the 

territory to provide a high capacity layer rather than to provide nationwide coverage of this spectrum 

band specifically. This stems from the propagation characteristics of the 2.5 GHz band coupled with the 

available bandwidth in the 2.5 GHz spectrum. Therefore, for this reason, deployment in this spectrum 

band will have a limited geographical scope which focuses on traffic hotspot areas. 

Is this in line with MCA's understanding? 

 

The MCA would like to note that the coverage obligations as attached in the sample licence for the right 

of use for spectrum are included as a measure to ensure that, without prejudice to the spectrum band/s 

being utilised, the technology provided through a terrestrial mobile system are made available to users 

in the Coverage Territory in accordance with the coverage requirements and timeframes set out in 

Annex II of the said Licence.   

 


